Extension, Grange Terrace, Bo'ness

House Extension, Grange Terrace, Bo'ness, Falkirk

We were appointed to prepare a design for alterations and an extension to a traditional,  detached, stone property in the Bo’ness Conservation Area.

Our brief was to improve the flow, daylighting levels in the main living spaces and improve the relationship of the house to the south facing garden.

We have taken a contemporary approach to the design to create a proposal that contrasts with the existing house whilst also complimenting it.

The design greatly improves the ‘flow’ and usability of the house, creating a bright, open and practical space that links the existing rear rooms and hallway and provides a much improved relationship with the garden.

The existing window opening to the rear music room/study has been enlarged to allow for a better relationship with the extension. Glazed double doors would allow for the flexibility for this room to be closed off or opened up to the extension depending on our client’s requirements.

The new enlarged openings along the back wall of the existing house form a symmetrical balanced pattern that pick up on the symmetry of the floor plan. This symmetry has been taken through to the extension and external facade.

The roof is expressed as a ‘floating’ plane above the high level strip glazing.

The project has been succesfully completed to a very high standard working with a local contractor and the client is delighted with the end result.

« Portfolio Index

Gallery

[Click thumbnail for larger image]

 

Other Projects

Copyright 2010 ©
Jefcoate Anderson Architects Ltd, 39 Warrender Park Road, Edinburgh, EH9 1EU

Portfolio Management System by Dave Heslop Digital Strategy