New House, Hillside, Montrose, Angus

New House, Hillside, Montrose, Angus

We were appointed in winter 2010 to design an individual, contemporary house with traditional cues that would serve as our client’s family home for them and their three children.
The large site is located at Hillside, Montrose at the end of a private residential road.
The house has been designed as a contemporary one and a half storey building with traditional cues. The ‘Y’ shaped plan form serves several functions in that it forms an partly enclosed entrance and driveway area, and allows for accommodation to be orientated to allow for sunlight throughout the course of the day and benefit from a variety of views beyond the site.
As part of the environmental strategy glazing has been concentrated to the south, east and westerly elevations to maximise potential for passive solar gain and allow the house to benefit from the panoramic views. The internal layout has been designed accordingly to suit.
The applicant is keen to adopt materials that are sensitive and that acknowledge the vernacular of materials of the area. Maintenance, sustainability and longevity of materials are also key considerations.
The elevations use traditional elements such as pitched roofs but their composition and use of materials adds visual interest and a contemporary appearance.
A smooth, self coloured (white), polymer based render has generally been proposed for the external walls. Feature elements of ‘drystane’ effect walling have been incorporated to compliment the other materials and form a terrace plinth which roots the building to the sloped site.
Dark Grey Marley Cedral Weatherboard is proposed for smaller sections of the house and the upper portion of the garages. 
This combination of render, stone and Cedral cladding help to break down the visual mass of the building.  Marley Eternit slate effect tiles have been proposed for the roof and are a sustainable and cost effective alternative to imported slate or Scottish slate.

« Portfolio Index

Gallery

[Click thumbnail for larger image]

 

Other Projects

Copyright 2010 ©
Jefcoate Anderson Architects Ltd, 39 Warrender Park Road, Edinburgh, EH9 1EU

Portfolio Management System by Dave Heslop Digital Strategy